Τέχνη στον Ορίζοντα

Τέχνη στον Ορίζοντα

Γιατί η τέχνη;

Γιατί η τέχνη είναι παντού, στην πινακοθήκη και στον δρόμο, στο φωτεινό ατελιέ και στο σκοτεινό υπόγειο, στις αιχμηρές κορυφές της μεγαλούπολης και στις απαλές πρασινάδες της υπαίθρου, στα γυαλισμένα παρκέ των σαλονιών και στις βρόμικες αποβάθρες των λιμανιών.

Γιατί, κυρίως, η τέχνη είναι εντός μας, στις ανησυχίες και στα παράπονα, στη χαρά και στον θυμό μας, στη δύναμη και στην αδυναμία μας.

Γιατί η τέχνη είναι στο ορίζοντα, κοντά και μακριά μας, όσο ταξιδεύουμε, όσο αναζητούμε, όσο φτάνει η ματιά μας.

 

Οι μικρογραφίες των αναρτήσεων στον ιστοχώρο μας επιχειρούν να βάλουν μια πινελιά τέχνης στη σχολική ζωή, αναδεικνύοντας γνωστά και άγνωστα έργα των εικαστικών τεχνών, και πλαισιώνοντας τις δράσεις του σχολείου που θέτουν ως στόχο να εξωτερικεύσουν «την τέχνη μέσα μας».

 

Ξεκινούμε γνωρίζοντας την Εθνική Πινακοθήκη:

Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1900 με πρώτο έφορο τον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Το 1954 η Εθνική Πινακοθήκη συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτσου απ’ όπου προέρχεται και η διπλή της ονομασία. Με το κληροδότημα αυτό ανεγέρθηκε και το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης-Αλεξάνδρου Σούτσου.

Το κτήριο ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό μετά τα εγκαίνια της 24ης Μαρτίου 2021, στην επέτειο των διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση, στην οποία είναι αφιερωμένη αντίστοιχη θεματική ενότητα έργων. Η νέα μορφή της Εθνικής Πινακοθήκης είναι «σύγχρονη, δυναμική, λειτουργική και ιδιαίτερα ελκυστική» και κυρίως ανοιχτή σε όλους τους πρόθυμους επισκέπτες.

Η Εθνική Πινακοθήκη περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ (nationalgallery.gr)

Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε…

 

[Μικρογραφία:
Τέτσης Παναγιώτης (1925-2016), Λαϊκή αγορά, 1079-1982,
Τέμπερα σε μουσαμά, 249Χ405 εκ.,
Δωρεά του καλλιτέχνη, τμήμα του έργου,
βλ. Τέτσης Παναγιώτης (nationalgallery.gr)]

Σχολιάστε / Απαντήστε