«Η Ματωμένη Αρχόντισσα» στη Βιβλιοθήκη μας

«Η Ματωμένη Αρχόντισσα» στη Βιβλιοθήκη μας

Λία Ζώτου-Θοδωρής Καραγεωργίου,  Η Ματωμένη Αρχόντισσα, από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», έτος έκδοσης 2018, σελίδες 381

«Ένας έμπορος από την Οδησσό παίρνει όρκο βαρύ να διαδώσει παντού το όραμα της Φιλικής Εταιρείας. Ένας Ελβετός τυπογράφος αφήνει πίσω τη ζωή του για να λάβει μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Ένα αμούστακο αγόρι γίνεται τρανός καπετάνιος. Μια νεαρή Χιώτισσα δίνει τη δική της μάχη, έχοντας για μοναδικό όπλο την πένα της. Ένας Σουλιώτης βοηθάει μια χριστιανή και μια μουσουλμάνα να δραπετεύσουν από το χαρέμι του Αλή Πασά στα Γιάννενα.

Η Ελλάδα φλέγεται, ματώνει, παλεύει να αποτινάξει τον ζυγό της σκλαβιάς από πάνω της. Και η Ιστορία εκεί, πάντοτε παρούσα, να καθορίζει τα βήματα όλων, να τους οδηγεί, άλλοτε σωστά και άλλοτε λανθασμένα, να τους χαρίζει χαρές και πίκρες, να γράφει τις σελίδες της ζωής τους πότε με την απελπισία και πότε με τον έρωτα, πότε με τον θάνατο και πότε με την ελευθερία». (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ιστορικό και λογοτεχνικό πρόσωπο» διαβάσαμε και αναλύσαμε το ιστορικό μυθιστόρημα των Λ. Ζώτου-Θ. Καραγεωργίου  Η Ματωμένη Αρχόντισσα. Το λογοτεχνικό αυτό έργο, περιεκτικό και ουσιώδες ως προς τα ιστορικά  γεγονότα, ξεκινά λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με την έλευση του  Όθωνα. Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο απορείς πώς είναι δυνατό να συνδυαστούν όλα όσα αναφέρει. Τελειώνοντας  όμως την ανάγνωση του βιβλίου, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα μωσαϊκό ηρώων, που μπορεί να μην τους γράφει η Ιστορία , δίνουν όμως το σφυγμό της Επαναστατημένης  Ελλάδας. Σημαντικά κομμάτια της ιστορίας μας όπως η Εθνεγερσία, οι σφαγές της Χίου, οι μάχες των Κλεφτών και Αρματολών, η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου, η άφιξη, η δράση και η δολοφονία του Καποδίστρια, ο εμφύλιος και η βασιλεία του Όθωνα κυριαρχούν. Από την άλλη, η Αμαλία, ο  αδελφός της  Φώτος, ο Ανδρέας Παπάς, ο Λούκας  Ένγκερ, ο Παναγής, ο Κίτσος και η Δροσή, η Αϊσέ ακολουθούν άλλοτε τη φωνή της λογικής και άλλοτε της καρδιάς. Περιγραφικές  σκηνές,  διάλογοι ζωντανοί με έντονο πατριωτισμό και αφήγηση παραστατική σε συνεπαίρνουν, ώστε να μην καταλάβεις πόσο γρήγορα κυλούν οι ιστορίες όταν κλείσεις το βιβλίο των 381 σελίδων.

Τριανταφυλλιά  Παλαιοχωρινού

 

«Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα που επιτυγχάνει να συνεπάρει κάθε αναγνώστη. Το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό είναι το περίτεχνο συνονθύλευμα γεγονότων που οδηγούν όμως στοχευμένα σε ένα κοινό σκοπό, αυτόν της απελευθέρωσης της Ελλάδας.»                                                                                                    

Κ. Ζ., μαθήτρια Β΄Λυκείου

 

«Η μεταφορά της Ελλάδας ως Ματωμένης Αρχόντισσας δίνεται πολύ εύστοχα και μαγεύει.»     

Ε. Λ., μαθήτρια Β΄Λυκείου

 

«Με την ιδιαίτερη γραφή των συγγραφέων παρουσιάζεται η ιστορία καθημερινών ανθρώπων που αποζητούν την ελευθερία αλλά και την αγάπη.»     

Ζ. Σ., μαθήτρια Β΄Λυκείου

 

«Συνδυάζει την ιστορία με το συναίσθημα, προσφέροντας ιστορικές γνώσεις μέσα από τη ζωή των ανθρώπων, τις δυσκολίες που συνάντησαν και τη δικαίωσή τους.»

Π. Δ., μαθήτρια Β΄Λυκείου

Σχολιάστε / Απαντήστε