Βιβλίο στη βιτρίνα: Στη σκιά της πεταλούδας

Βιβλίο στη βιτρίνα: Στη σκιά της πεταλούδας

Ισίδωρος Ζουργός,  Στη σκιά της πεταλούδας, από τις εκδόσεις  Πατάκη, 2008, σελίδες 698, ιστορικό μυθιστόρημα.

«Η Λογοτεχνία και η Ιστορία βρίσκονται σε διάλογο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού Στη σκιά της πεταλούδας. Είναι ένα μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδίτικου χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας ένα τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου κάτω από περίεργες συνθήκες».

(Πρόλογος από την εργασία μαθητριών του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου με τον τίτλο «Οι διώξεις των Μακεδόνων του Βελβεντού Κοζάνης στο λογοτεχνικό έργο του Ισίδωρου Ζουργού Στη σκιά της πεταλούδας»,  που βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο λογοτεχνίας στον  4ο διαγωνισμό του Σωματείου “Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα” (Ιούνιος 2018)

Λίγες σκέψεις και παρατηρήσεις πάνω στο λογοτεχνικό αυτό έργο

Στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα αξίζει να επισημανθεί το ευφάνταστο εύρημα του εγκλεισμού σ’  ένα ασανσέρ λόγω τεχνικής βλάβης ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο τίτλος ακόμη του έργου μας φέρνει στο νου ότι ο άνθρωπος πάντα θα ζει στη σκιά της πεταλούδας ανάλαφρα, φοβισμένα και ότι δύσκολα μπορεί να διαφύγει από το εφήμερο και την αποτυχία όσες προσπάθειες κι αν καταβάλει, όσες σκέψεις και σοφίσματα κι αν μηχανευτεί. Τέλος, η  έκβαση του έργου φέρνει δάκρυα στα μάτια του αναγνώστη και τον συνταράσσει ψυχικά.

Παλαιοχωρινού Τριανταφυλλιά (Φιλόλογος)

Το βιβλίο Στη σκιά της πεταλούδας είναι ένα λογοτεχνικό έργο που προβάλλει τις ιστορίες αποτυχημένων ανθρώπων του 20ου αιώνα. Ο Ισίδωρος Ζουργός  δημιουργεί ένα λυρικό αριστούργημα με την τέχνη της ελληνικής γλώσσας και ταξιδεύει τον αναγνώστη μέσα σε δύο πολέμους. Αφηγείται  τις περιπέτειες τριών γενιών, τις αναμνήσεις δύο ηρώων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ασανσέρ και προβληματίζει τον αναγνώστη τελειώνοντας με το αίσθημα της απελπισίας και της αμφιβολίας για τη μοίρα που επιφυλάσσεται στον καθένα. Πρόκειται για ένα εθιστικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τους αναγνώστες.

Α.Κ. (μαθήτρια Γ΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου)

Σχολιάστε / Απαντήστε