Βιβλίο στη βιτρίνα: Χνότα στο τζάμι

Βασίλης Παπαθεοδώρου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοση του βιβλίου και εν όψει της νέας ταινίας του κινηματογραφικού σύμπαντος των αδερφών Γουατσόφσκι, που φέρει το όνομα Matrix, η στήλη προτείνει το βραβευμένο «Χνότα στο τζάμι» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

   Σε μία πανικόβλητη πόλη, που ζει και κινείται υπό την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπου οι πάντες και τα πάντα παρακολουθούνται από τις Αρχές με κάμερες και όπου η πραγματικότητα αρκετά συχνά δεν είναι αυτή που δείχνει, ο δεκαεννιάχρονος φοιτητής Άλεκ βιντεοσκοπεί άθελα του ένα εγκληματικό γεγονός. Η Σιμόν, η αινιγματική συμφοιτήτριά του που βρίσκεται μαζί του εκείνη τη στιγμή, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Το βίντεο του Άλεκ εκθέτει τις αρχές, οι οποίες αναζητούν αυτόν που το τράβηξε.
Ο πατέρας του Άλεκ, που εργάζεται στην εταιρία τηλεπικοινωνιών της πόλης, ανακαλύπτει συμπτωματικά τι συμβαίνει. Για πρώτη φορά στη ζωή του αναρωτιέται για το τι πρέπει να κάνει.
   Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος είναι ο «εχθρός»; Ποιος βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις ενέργειες που προκαλούν τρόμο; Μήπως η στάση της Ρόζας, της μικρής αδελφής του Άλεκ, είναι η μόνη που γεννά μια ελπίδα;

Ένα νεανικό μυθιστόρημα, επίκαιρο όσο ποτέ. Μέσα από σασπένς και συνεχείς ανατροπές, ο αναγνώστης προσπαθεί και αυτός μαζί με τον ήρωα να αναζητήσει την αλήθεια. Και παρόλο που νιώθει να παρακολουθείται και βιώνει διαρκώς μια ατμόσφαιρα φόβου, ίσως τελικά να τη βρει… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 Ο συγγραφέας πλάθει ένα δυστοπικό κόσμο δύο επιπέδων μέσω του οποίου σχολιάζει το ρόλο των ΜΜΕ και την απόπειρα των εκάστοτε κυβερνώντων να ελέγξουν ακόμη και τον ιδιωτικό βίο των ατόμων. Επίκαιρο όσο ποτέ το βιβλίο παραμένει στη βάση του αισιόδοξο, καθώς δεν παύει να αναδεικνύει τη δύναμη της αντίστασης – των νεαροτέρων κυρίως – σε οποιαδήποτε μορφή επιβολής.

Καλή ανάγνωση και καλή αντάμωση στα παράθυρα!