Μια ματιά στο σύμπαν του Σαλβαδόρ Νταλί

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 τα παιδιά του Γ5 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του σουρεαλιστή Ισπανού ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί στην έκθεση «Dali – Cybernetics» που φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ του Τζακ Μποντ, γνώρισαν πτυχές της ζωής του πιο γνωστού εκκεντρικού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, γοητεύτηκαν με τις επιστημονικές ανησυχίες του που σχετίζονται με τα παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA, ενώ προβληματίστηκαν για τις σύγχρονες προεκτάσεις τους. Περιηγήθηκαν στα πιο διάσημα έργα του με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως είναι η Εμμονή της Μνήμης, η Ατομική Λήδα, ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου και άλλα, ενώ κυνήγησαν μάταια τα επαναλαμβανόμενα σωματίδια-στοιχεία από την εικονογραφία του σε ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον.

Παράλληλα συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό εργαστήριο ζωγραφίζοντας πάνω στο έργο τέχνης «Η Γαλάτεια των Σφαιρών» και είδαν να μεταμορφώνεται η δημιουργία τους με τη χρήση AI. Καθ’ ομολογία τους ενθουσιάστηκαν με τη μοναδική εμπειρία επιβίβασης στο πλοίο των ονείρων του Νταλί μέσω της εικονικής πραγματικότητας 360ο . Ολοκληρώνοντας την διδακτική επίσκεψη τα παιδιά αποτύπωσαν τη χαρά τους στις φωτογραφίες τους πάνω στον αυθεντικό καναπέ Dali Lips της Barcelona Design. Έτσι πρόβαλε μπροστά στα παιδιά ο φαντασμαγορικός, φρενήρης, προκλητικός κόσμος του Σαλβατόρ Νταλί φέρνοντας τα πιο κοντά με την Τέχνη και την Τεχνολογία.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι φιλόλογοι Ευδοξία Καρανικολάου και Άννα Μπαΐρα.