Το 3ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου μας ξεναγεί στο Αρχαίο Δίον

Το 3ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου μας ξεναγεί στο Αρχαίο Δίον

Την Τετάρτη στις 26 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διαζώματος «Υιοθεσία Αρχαίων Θεάτρων: μαθητές ξεναγούν μαθητές στα Αρχαία Θέατρα», οι μαθήτριες και οι μαθητές και οι υπεύθυνες καθηγήτριες των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δίον.

Στα ίχνη της αρχαίας πόλης, που ξεπροβάλλουν μέσα στο πανέμορφο φυσικό τοπίο, σ’ έναν χώρο που έχει πλέον διαμορφωθεί σε οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο 1500 στρεμμάτων, συναντήσαμε  μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της. Το Ιερό της Δήμητρας , το Ιερό της Ίσιδας, το Ιερό του Διός Υψίστου, τα Δημόσια Λουτρά – θέρμες, τον ναό της Αφροδίτης, το Ρωμαϊκό Ωδείο.

Στην ορχήστρα του Ελληνιστικού Θεάτρου, οι ξεναγοί μας, με τα διακριτικά τους μπλε φουλάρια, τα ντοσιέ και τις κάρτες που δήλωναν την ιδιότητά τους, ολοκλήρωσαν την υιοθεσία του Αρχαίου Θεάτρου, του Ρωμαϊκού Ωδείου και του Αρχαίου Σταδίου. Μας ενημέρωσαν για την ιστορία τους, τα μέρη τους, τη χρήση τους, τις αιτίες των καταστροφών τους, τις ανασκαφικές αποκαλύψεις και τη σημερινή τους αξιοποίηση και αποκατάσταση, αφού πρώτα μας μοίρασαν το τρίπτυχο πληροφοριακό έντυπο που δημιούργησαν. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και ευρήματα της περιοχής.

 

Επόμενη στάση μας το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Χτισμένο τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος αι.), κατακτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε στο πέρασμα των αιώνων από Βυζαντινούς, Οθωμανούς, Ενετούς,  Έλληνες, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του, κυρίως λόγω της στρατηγικής του θέσης.

 

Τελευταίος προορισμός της δράσης μας, το παραμυθένιο χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα. Περιδιαβαίνοντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια, θαυμάσαμε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά καταστήματα, την πλατεία του χωριού με τον τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο. Εντυπωσιαστήκαμε από τις υπέροχες εικόνες και χρώματα, απολαύσαμε το καταπράσινο τοπίο, το απέραντο γαλάζιο, στοιχεία που δικαιολογούν τον τίτλο του παραδοσιακού αυτού οικισμού: «Το μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο».

Η εκδρομή μας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς στέφθηκε με επιτυχία η έκπληξη γενεθλίων που οργανώσαμε.

 

Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη μέρα, με σύμμαχο τον καιρό και την καλή μας διάθεση προστέθηκε στις αναμνήσεις της σχολικής ζωής!

 

 

Σχολιάστε / Απαντήστε