Γιατί να είσαι κανονικός, ενώ μπορείς να είσαι μοναδικός!

Γιατί να είσαι κανονικός, ενώ μπορείς να είσαι μοναδικός!

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των παιδιών με Σύνδρομο Down (21η Μαρτίου) και με την πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ευαγγελίας Μπάρτζου διοργανώθηκε μια δράση ευαισθητοποίησης για το Διαφορετικό και το Άλλο.

Η δράση αυτή διεξάχθηκε σε τρεις  φάσεις, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές/μαθήτριες και καθηγητές/καθηγήτριες  του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις τρεις αυτές φάσεις.

Αρχικά, τους ζητήθηκε να φωτογραφίσουν τους εαυτούς τους, φορώντας διαφορετικές κάλτσες ή παπούτσια, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα που επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία.

Στη συνέχεια, την Τρίτη 22 Μαρτίου όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της προσέλευσης στο σχολείο με διαφορετικά παπούτσια και κάλτσες. Την ημέρα εκείνη τα περισσότερα παιδιά εμφανίστηκαν με διαφορετικά παπούτσια και κάλτσες, ώστε να στηρίξουν την καμπάνια της «Different shoes. Different Socks».

Η τελική φάση ήταν η δημιουργία ενός κολάζ από τις μαθήτριες και τους μαθητές του τμήματος Β3, που σχημάτισαν το ρήση της γνωστής ηθοποιού Helena Bonham Carter: «Γιατί να είσαι κανονικός, ενώ μπορείς να είσαι μοναδικός». Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεργάστηκαν κόβοντας από χαρτόνι τα γράμματα που χρειάστηκαν για τη δημιουργία  της φράσης. Τα γράμματα ποικίλλαν σε χρώμα και μέγεθος. Το πανό αυτό κολλήθηκε σε έναν από τους διαδρόμους του σχολείου για να μας θυμίζει τη μοναδικότητα μας.

 Η δράση αυτή πρόσφερε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν δημιουργικά και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα. Ήταν κάτι πρωτότυπο και ευχάριστο για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Τα παιδιά είναι πρόθυμα και ανυπόμονα για την επόμενη συλλογική δράση!

Οι συντάκτριες,

Αγγελική Γιουβανούδη, Ολύνα Τζιούρνα, Άννα Τσιρίκα, Βασιλική Βυθούλκα, Μαρία Γετερίδου, Βασιλική Ράντου

 

Σχολιάστε / Απαντήστε