«Στου Γεντί Κουλέ τον δρόμο…»

«Στου Γεντί Κουλέ τον δρόμο…»

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 οι  μαθητές και οι μαθήτριες των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες, πραγματοποιήσαμε μια μοναδική περιήγηση στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινήσαμε από το Επταπύργιο, το γνωστό σε όλους μας Γεντί Κουλέ. Ο Φώτης, ο Κώστας και η Σοφία μας πληροφόρησαν ότι χτίστηκε τον 14ο αιώνα μ.Χ., για να χρησιμοποιηθεί ως φρούριο, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής ασφάλεια και  καταφύγιο σε περίπτωση επιδρομών από ξένους λαούς.  Αντίστοιχο, μάλιστα,  φρούριο χτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη την ίδια περίοδο. Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές, αποκτώντας κακή φήμη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής, και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο, ιδίως στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και την χούντα των συνταγματαρχών. Ένδειξη της σκληρότητας, των άγριων γεγονότων και των βασάνων που συνέβησαν στο Επταπύργιο, είναι μεταξύ άλλων, και τα ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν γι αυτό. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν στα Διαβατά, και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργεί σαν μουσείο.

Στη συνέχεια της πεζοπορίας μας, θαυμάσαμε τα τείχη της Άνω ΠόληςΗ Εύα, η Αλίκη και η Άρτεμις μας μίλησαν για την ιστορία τους, ξεκινώντας από την κατασκευή τους το 379-395 μ.Χ. από τον Μέγα Θεοδόσιο, μέχρι σήμερα που έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Για την αρχιτεκτονική των τειχών και τη σημασία τους στην ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης μας μίλησε η κυρία Δέσποινα Μιχελάκη, υπεύθυνη του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Είχαμε τη χαρά να μας συνοδέψει και στη Μονή Βλατάδων (Τσαούς Μοναστήρι) και να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για  το μοναδικό μοναστήρι της Βυζαντινής περιόδου της πόλης μας που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

 Ο εκπαιδευτικός μας περίπατος κατέληξε στον Πύργο του Τριγωνίου. Η Αλίκη, η Άρτεμις και ο Θανάσης μας ενημέρωσαν πως  η πραγματική ονομασία του κτίσματος είναι Πύργος της Αλύσεως κι ότι από ένα βιβλιογραφικό λάθος, το οποίο αναπαράγεται μέχρι και σήμερα, ονομάστηκε Πύργος του Τριγωνίου. Χτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα, σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με τον Λευκό Πύργο, με τον οποίο έχουν εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές και μορφολογικές ομοιότητες. Μετά τον 18ο αι. ο Πύργος του Τριγωνίου λειτούργησε σαν αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, και από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τον ελληνικό στρατό, αλλά και ως καταφύγιο.

Μια τόσο ωραία σχολική μέρα, γεμάτη χρήσιμες πληροφορίες, συγκινήσεις, εικόνες και χρώματα, την ολοκληρώσαμε με στιγμές χαλάρωσης, απολαμβάνοντας τον καφέ μας και ατενίζοντας την υπέροχη θέα της πόλης μας!

Σχολιάστε / Απαντήστε