Επίσκεψη στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 τα τμήματα Γ΄ Υγείας και Γ΄ Θετική είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (hepham.gr)), ένα μοναδικό Μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα. 

Στον χώρο του Μουσείο, που λειτουργεί εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, υπάρχει υλικό από δυο θεματικές εκθέσεις  που οργανώθηκαν στο παρελθόν, η πρώτη με θέμα «Η Φαρμακευτική στη Θεσσαλονίκη του χθες – Μία πρώτη γνωριμία με το Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» και η δεύτερη  με τίτλο «Οι απαρχές της Ελληνικής Φαρμακευτικής».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες απόλαυσαν, μέσα από την εξαιρετική ξενάγηση του εφόρου του Μουσείου  κ. Νικόλτσιου Νικόλαου, την αναδρομή της επιστήμης της Φαρμακευτικής στους αρχαίους και μέσους χρόνους,  παρατήρησαν αντικείμενα φαρμακοπωλείου, παλιές εργαστηριακές συσκευές, ιδιόγραφες συνταγές και επιστολόχαρτα, παλαιά βιβλία και φωτογραφίες, διαφημίσεις καθώς και στοιχεία από το παρελθόν των σπουδών Φαρμακευτικής. 

Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες και τις ερωτήσεις τους πάνω στα εκθέματα και να διαπιστώσουν πως η Φαρμακευτική είναι μία ζωντανή επιστήμη που έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν.

Μ.Μ.