Μαθηματικές – εικαστικές δημιουργίες για χριστουγεννιάτικες ευχές

Μαθηματικές – εικαστικές δημιουργίες για χριστουγεννιάτικες ευχές

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Μαθηματικών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το NOESIS-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, προσφέρονται δωρεάν στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο ευρύ κοινό χριστουγεννιάτικες κάρτες με μαθηματικές-εικαστικές δημιουργίες.

Οι κάρτες σχεδιάστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Μαθηματικών, υλοποιούν τις μαθηματικές ιδέες των Ψηφιδώσεων (πλακοστρώσεων/tessellations) και των Ισομετριών. Τις κάρτες μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ.

Στα σχέδια των καρτών υλοποιούνται οι μαθηματικές ιδέες των ψηφιδώσεων και των ισομετριών , οι οποίες διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί στις εικαστικές και διακοσμητικές τέχνες όλων του πολιτισμών του κόσμου. Ψηφίδωση είναι η κάλυψη του δαπέδου με σχήματα ίδια ή διαφορετικά, κανονικά ή όχι , με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνουν μεταξύ τους κανένα κενό. Ισομετρίες είναι γεωμετρικοί σχηματισμοί που δεν αλλοιώνουν το σχήμα του αντικειμένου που μετασχηματίζεται. Πιθανότατα να είναι οι αρχαιότερες μαθηματικές ιδέες που επινοήθηκαν.

Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα άρθρου του περιοδικού Parallaxi, βλ. Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικες κάρτες με… μαθηματικές – εικαστικές δημιουργίες – Parallaxi Magazine

[Μικρογραφία: κάρτα της Βασιλικής Θεοδοσίου
(εξαπλές, τριπλές και διπλές στροφές)]

Σχολιάστε / Απαντήστε