ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ 2022

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής στις 4 Οκτωβρίου στους Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger. Οι τρεις αυτοί επιστήμονες έχουν κάνει πρωτοποριακά πειράματα σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται “ Quantum Entaglement “ ή Κβαντική Διεμπλοκή, στο οποίο δύο σωματίδια που δημιουργούνται μαζί ή αλληλοεπιδρούν συνενώνοντας τις κυματοσυναρτήσεις τους, μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, χωρίς να επηρεάζονται από τον χώρο που υπάρχει ανάμεσά τους.

Η Κβαντική Μηχανική, όσο περνάει ο καιρός, βρίσκει τόσες πολλές εφαρμογές στην τεχνολογία, που πλέον υπάρχουν πεδία έρευνας, που αφορούν τους κβαντικούς υπολογιστές, τα κβαντικά δίκτυα και την κβαντική κρυπτογραφημένη επικοινωνία.

Οι τρεις αυτοί επιστήμονες βραβεύτηκαν για τη δουλειά που έκαναν πάνω σε αυτόν τον τομέα και συγκεκριμένα ο John Clauser απέδειξε -μέσω πειραμάτων- πως η κβαντική μηχανική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια θεωρία με κρυφές μεταβλητές. Ο Alain Aspect κάλυψε κάποια κενά του John Clauser και ο Anton Zeilinger ανέπτυξε το φαινόμενο της κβαντικής πληροφορίας.

Πηγές:

:: Ε.Ε.Φ. (eef.gr)

Press release: The Nobel Prize in Physics 2022

Physics Nobel prize goes to pioneers in quantum information science | Science News

 

Κτιστάκης Γεώργιος

Oιξούζογλου Μαρίζα