OPEN HOUSE: οι περιβαλλοντικές ομάδες στο Γαλεριανό

OPEN HOUSE: οι περιβαλλοντικές ομάδες στο Γαλεριανό

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ομάδα μαθητών και μαθητριών των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Σοφία Τεπελίδου και Ευδοξία Καρανικολάου, ακολουθήσαμε τη θεματική διαδρομή «Γαλεριανό Συγκρότημα» του OPEN HOUSE.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που φιλοξένησε τη δράση open house, η οποία  διοργανώνεται συστηματικά από το 2012 κάθε φθινόπωρο.(OPEN HOUSE | Thessaloniki (openhousethessaloniki.gr))

Και λίγα λόγια για …

Το Γαλεριανό Συγκρότημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της πόλης μας!  Χτίστηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων –ρωμαϊκού και βυζαντινού– όταν η Θεσσαλονίκη θεσπίστηκε ως έδρα του ανατολικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα σωζόμενα τμήματά του λειτουργούν άτυπα ως “μουσειακά εκθέματα”, που εκτίθενται ελεύθερα στην πόλη και είναι συνυφασμένα με την καθημερινή ζωή στο κέντρο της. (ΓΑΛΕΡΙΑΝΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ – ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ | OPEN HOUSE (openhousethessaloniki.gr))

Η περιήγηση μας ξεκίνησε από το βόρειο σύνολο, τη Ροτόντα και την «Αψίδα του Γαλερίου», τη γνωστή μας Καμάρα. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο νότιο οικοδομικό σύνολο που περιλαμβάνει την «Αψιδωτή αίθουσα» και τα οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου (Βασιλική, κεντρική κτιριακή ενότητα, διώροφο κτίριο, λουτρά, Οκτάγωνο). Περπατήσαμε κατά μήκος της δημοφιλούς οδού Δημητρίου Γούναρη και της –ίσως λιγότερο γνωστής– Πλατείας Ιπποδρομίου, αναλογιζόμενοι το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του συγκροτήματος, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της εκκλησίας της Νέας Παναγίας. Δυστυχώς, ξεχασμένο και κρυμμένο από μία περίφραξη και από απεριποίητα χόρτα, μεταξύ της εκκλησίας και των μοντέρνων οικοδομών…

Καταλήξαμε στη συμβολή Ανατολικού – Θαλάσσιου Τείχους και στον Λευκό Πύργο, κτίσμα  αρκετά μεταγενέστερο (της Οθωμανικής εποχής – 15ος αιώνας), όπου την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υπήρχε θάλασσα κι αν κάποιος βρισκόταν σε μια βάρκα θα έβλεπε τα τείχη  και θα μπορούσε από μια πύλη να βρεθεί σε λίγα λεπτά στον Ιππόδρομο, στο Οκτάγωνο ή στη Βασιλική!

Με τη συμμετοχή μας στη δράση OPEN WALKS, γνωρίσαμε τα επί μέρους τμήματα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, τη μεταξύ τους σύνδεση, αλλά και την ειδοποιό διαφορά τους, καθώς και τη θέση τους μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό. Παράλληλα, κατανοήσαμε τη συνεισφορά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στο μνημειακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης!

Σχολιάστε / Απαντήστε