Χρώμα και φως στις μικρογραφίες μας

Τη χρονιά που πέρασε οι μικρογραφίες των αναρτήσεων στον ιστοχώρο του σχολείου μας προέβαλαν έργα από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Εφέτος θα στρέψουμε τη ματιά μας στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα στη γειτονιά μας, στη Σταυρούπολη, και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών.

Η Μονή Λαζαριστών χτίστηκε το 1886 από τους μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου. Μετά από χρόνια πολλαπλών χρήσεων και άλλα χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης το κτήριο αναστηλώθηκε και διατέθηκε στο κοινό το 1997. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο παραχωρήθηκε ένα τμήμα της Μονής Λαζαριστών. Στον χώρο φιλοξενούνται εκθέσεις με τα έργα της μόνιμης συλλογής του μουσείου, της Συλλογής Κωστάκη αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 στον 1ο και 2ο όροφο του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στο Πέτρογραντ» με 250 έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη και από πρόσφατες δωρεές.

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ παρουσιάζει και το έργο γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Έντμαν.

«Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα … Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο». [Από την παρουσίαση της έκθεσης, βλ. Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ – MOMus]

Αυτό που θα απολαύσει ο επισκέπτης του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στους υποβλητικούς χώρους του είναι το φως, την κίνηση και κυρίως το χρώμα που κατακλύζει τις δημιουργίες της έκθεσης. Αξίζει τον κόπο για μία επίσκεψη, σύντομη ή μακρά, σίγουρα όμως γοητευτική, δημιουργική και ανακουφιστική. Μικρά δείγματα της έκθεσης αυτής θα φιλοξενήσουμε στις μικρογραφίες των αναρτήσεών μας, σε μια ακόμη προσπάθεια να παρακολουθούμε την τέχνη στον ορίζοντά μας και να καλλιεργούμε την τέχνη μέσα μας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την επίσκεψη στο Μουσείο στον σύνδεσμο Επίσκεψη στο Μουσείο (greekstatemuseum.com).

 

[Μικρογραφία:
Μπορίς Έντερ (1893-1960),
Κίνηση Οργανικής Φόρμας, 1919,
Λάδι σε καμβά, 101Χ104 εκ.,
Link Αναζήτηση: [εμφάνιση όλων] (greekstatemuseum.com)]