Επίσκεψη καθηγητών και μαθητών στην Padova της Ιταλίας

Επίσκεψη καθηγητών και μαθητών στην Padova της Ιταλίας

Στα πλαίσια του προγράμματος Comenius πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών στην Padova της Ιταλίας από 9 έως 13 Απριλίου. Οι μαθητές Άρης Τ., Χριστίνα Δ., Δανάη Κ. και Μαρία Θ. της Β’ τάξης φιλοξενήθηκαν από Ιταλούς συνομήλικούς τους. Οι μαθητές μας συζήτησαν με μαθητές των υπολοίπων χωρών τα αποτελέσματα του πέμπτου ερωτηματολογίου με θέμα συνήθειες διαβάσματος και παρουσίασαν μια εικονογραφημένη ιστορία με θέμα το πρόγραμμα Comenius.

H Padova απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Βενετία και στην ευρύτερη περιοχή της κατοικούν περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια κάτοικοι. Το 1222 ιδρύθηκε στην πόλη το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Στο πανεπιστήμιο αυτό δίδασκε για χρόνια ο Γαλιλαίος, λειτούργησε το πρώτο παγκοσμίως θέατρο ανατομίας, ήταν φημισμένο για την νομική του σχολή και σήμερα φοιτούν περίπου 60.000 φοιτητές. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της νεώτερης Ελλάδας σπούδασε εκεί Ιατρική και το πορτρέτο του βρίσκεται στην πρυτανεία του ως ενός από τους 40 σπουδαιότερους επιστήμονες της εποχής. Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες μνημεία και εκκλησίες από την εποχή του μεσαίωνα και της αναγέννησης. Εκεί το 1305 ο Τζιότο εκτέλεσε το αντιπροσωπευτικότερο έργο του, την εικονογράφηση του Παρεκκλησίου Σκροβένι (Scrovegni) με σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού. Στα έργα του αυτά διακρίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η απομάκρυνση από τις συμβάσεις της βυζαντινής ζωγραφικής, η προοπτική, η αφηγηματική παραστατικότητα και οι κινήσεις και εκφράσεις των μορφών.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν συνοδεία ξεναγού το πανεπιστήμιο της πόλης, το μουσείο και την πινακοθήκη του Παρεκκλησίου Σκροβένι και πολλά άλλα μνημεία. Επίσης ταξίδεψαν στη μαγευτική Βενετία με τα κανάλια, τις γόνδολες, τις αμέτρητες γέφυρες, τα γραφικά κτίρια και την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Όλοι οι μαθητές που επισκέφτηκαν την Padova, 5 Ισπανοί, 5 Γάλλοι, 4 Πολωνοί, και 4 Έλληνες, μετά την επιστροφή τους θα ετοιμάσουν και θα υποβάλλουν στο forum του προγράμματος σύντομη έκθεση με τις εντυπώσεις τους. Την αποστολή συνόδευσαν οι καθηγητές Μάστορας Θεόδωρος και Χίζαρη Ζωή.

Σχολιάστε / Απαντήστε