Άραγε, πόσο πίσω φτάνει το γενεαλογικό μας δέντρο;

Οι άνθρωποι πάντα ήμασταν περίεργοι να μάθουμε από πού προερχόμαστε και πώς καταλήξαμε να είμαστε homo sapiens. Απάντηση σε αυτά τα φαινομενικά αναπάντητα ερωτήματα έδωσε η  ενδελεχής έρευνα του Σουηδού γενετιστή Svante Pääbo, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία. O Pääbo πρωτοπόρησε και κατάφερε να εντοπίσει μία διαδοχή ανάμεσα στα γονίδια των Νεάντερνταλ και των σημερινών ανθρώπων. Παράλληλα, ο ίδιος ρίχνοντας φως στο σκοτεινό παρελθόν, ανακάλυψε ένα προηγουμένως άγνωστο ανθρωποειδές, ονόματι Denisova,το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτή τη μεταφορά των γονιδίων.

Η ροή αυτή έχει κληροδοτήσει συγκεκριμένα φυσιολογικά χαρακτηριστικά στους σύγχρονους ανθρώπους, όπως κάποιες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. H έρευνά αυτή του Pääbo έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας επιστήμης, της παλαιογονιδιωματικής, η οποία ασχολείται με τις διαφορές και την εξέλιξη των ανθρώπινων όντων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για νέες μελλοντικές ανακαλύψεις.

Αυτός λοιπόν, ο ήσυχος καθηγητής με τα στρογγυλά γυαλάκια κατάφερε με το πάθος του  να επιτύχει κάτι ακατόρθωτο. Για αυτό άλλωστε τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2022, ακολουθώντας την πορεία που χάραξε ο πατέρας του.    

Κωνσταντίνα Καναράκη, Βίβιαν Παπαδοπούλου, Β2

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Press release: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2022 – NobelPrize.org

MPI for Evolutionary Anthropology | Max-Planck-Gesellschaft (mpg.de)

Νόμπελ Ιατρικής 2022: Απονέμεται στον γενετιστή Σβάντε Πάιαμπο – neolaia.gr