Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ «ΡΑΓΙΑΣ»

Και φέτος  θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά στο σχολείο μας Όμιλος  Φιλαναγνωσίας, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με την ανάγνωση λογοτεχνίας.

Το έργο που θα αναλύσουμε, θα σχολιάσουμε και προπάντων θα απολαύσουμε είναι ο «ΡΑΓΙΑΣ» του Γιάννη Καλπούζου. Πρόκειται για ένα ιστορικό, περιπετειώδες και συγκινητικό μυθιστόρημα που ξεκινάει από το 1816 και καταλήγει στο 1829, παρουσιάζοντας τον εξευτελισμό των ραγιάδων, τον τρόπο ζωής τους, το κλίμα της εποχής των προεπαναστατικών χρόνων αλλά και τις μεγάλες μάχες που οδήγησαν στην απελευθέρωση. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Αγγελής, που διηγείται την προσωπική του ιστορία στον γραμματικό Ανάργυρο, για να μάθουν οι επόμενοι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την Πάτρα, το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου του Μοριά, πηγαίνοντας στην Καρύταινα, στο Μυστρά, στην Τριπολιτσά, στο Μεσολόγγι και καταλήγοντας στο Ναύπλιο, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να ταξιδεύσει στην Πελοπόννησο και να βιώσει τη φλόγα της Επανάστασης.

Οι συναντήσεις των μελών του Ομίλου Φιλαναγνωσίας θα πραγματοποιούνται τις Παρασκευές μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου στο χώρο της βιβλιοθήκης με συντονίστριες τις φιλολόγους Τριανταφυλλιά Παλαιοχωρινού και Εύη Καρανικολάου.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ.