Εις μνήμην του Ηρακλή Τσιολάκη

Εις μνήμην του Ηρακλή Τσιολάκη

Μαζί με τη θλίψη που μας προκάλεσε η απώλεια του Ηρακλή Τσιολάκη την 1η Ιουλίου του 2022, ξύπνησε πληγωμένη η νοσταλγία για τις στιγμές που μοιραστήκαμε στο 3ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου, ελάχιστα στιγμιότυπα, καθημερινά, απλά, ανθρώπινα και γι’ αυτό τόσο σημαντικά και ενδεικτικά της προσωπικότητάς του.

Ο Ηρακλής Τσιολάκης, ήταν φιλόλογος και υπηρέτησε ως Διευθυντής και εκπαιδευτικός του σχολείου μας από το 2008 μέχρι το 2011.

Για τους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως για τους μαθητές και τις μαθήτριες η πρωινή συγκέντρωση είχε πάντοτε το στοιχείο της έκπληξης και γεννούσε την απορία: τι σημαίνει άραγε αυτή η αρχαιοπρεπής φράση που σαν απόλυτα γνωστή και κατανοητή ενέτασσε ο Ηρακλής  Τσιολάκης στον λόγο του προς τα παιδιά μετά την πρωινή του καλημέρα; Κάθε μέρα και μία καινούρια φράση αποτελούσε το θέμα της ημέρας: ποιος να θυμώσει, ποιος να κολακευτεί; Χρειαζόταν επεξήγηση που ζητούσαν τα παιδιά από τους αρχαιομαθείς εκπαιδευτικούς. Να ρωτήσουν τον ίδιο δεν το τολμούσαν -πώς να δείξουν την άγνοιά τους;- όταν περιδιάβαινε τις αίθουσες εν ώρα μαθήματος, για να πει δυο κουβέντες στα παιδιά, να τους ρωτήσει για οτιδήποτε (μάθημα ή μη), συχνά απευθυνόμενος σε αυτά με τα ονόματά τους ή με τα «ψευδώνυμά» τους, τα λανθασμένα ονόματα που σκόπιμα χρησιμοποιούσε για να σπάσει τον πάγο, για να γεννήσει την αντίδραση, το μειδίαμα ή και το γέλιο.

Και εμείς οι εκπαιδευτικοί; Τα πρωινά ήταν ιδιαίτερα απολαυστικά μαζί του: ήταν τότε που ερχόταν και καθόταν ανάμεσά μας στην αίθουσα των καθηγητών, για να μας ακούσει και να συζητήσει τα καθημερινά, τα του σχολείου αλλά και όλα τα άλλα. Ήταν άλλοτε που διάνθιζε την ημέρα μας με μια ιστορία της πατρίδας του εμπλουτισμένη με τη ντοπολαλιά της· άλλοτε που απήγγειλε με τον καταπληκτικό ηχόχρωμα και τόνο του στίχους ενός από τα αγαπημένα του ποιήματα· άλλοτε πάλι -στα μεγάλα κέφια- μας χάριζε με τη βαθιά εκφραστική φωνή του ένα τραγούδι, για να χαιρόμαστε τη μέρα, για να αντηχεί ακόμη στα αυτιά και στην ψυχή μας.

Η εξόδιος τελετή για τον Τσιολάκη Ηρακλή θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 11 το πρωί στο χωριό του, τη Λευκοπηγή Κοζάνης.

1 Σχόλιο / Απάντηση

  1. τρομερό πολύ ωραίο ! στιγμιότυπα. Συλλυπητήρια είχα κ εγώ την τιμή να τον γνωρίσω έστω για λίγες φορές.

Σχολιάστε / Απαντήστε