Από την Ιταλία με αναμνήσεις…

Από την Ιταλία με αναμνήσεις…

Μια όμορφη απόδραση με πολλές εκπαιδευτικές δράσεις ήταν η εκδρομή την Ιταλία για μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου και τις συνοδούς καθηγήτριες τους.

Κατά την επίσκεψη μας στην Πομπηία, η ομάδα παιδιών που συμμετέχει στη δράση του Διαζώματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων: μαθητές ξεναγούν τους συμμαθητές τους» «υιοθέτησαν» το Ωδείο και το Θέατρο της αρχαίας Πομπηίας. Έτσι το σχολείο μας έγινε το πρώτο ελληνικό σχολείο που επέκτεινε τη δράση του «Διαζώματος» σε χώρα του εξωτερικού. Στα πλαίσια της ίδιας επίσκεψης και του προγράμματος «Νερό, μέσο καταστροφής και σωτηρίας», μαθητές και μαθήτριες ενημέρωσαν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους για την υδροδότηση της πόλης, τα υδραγωγεία και τις δημόσιες κρήνες, ενώ μια άλλη ομάδα ξενάγησε τα υπόλοιπα παιδιά στις Σταβιανές Θέρμες (Therme Stabiane), επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πολιτική και την κοινωνική τους διάσταση.

 

Στη Ρώμη επισκεφτήκαμε χωρισμένοι σε δυο ομάδες την έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO), ενός διακρατικού οργανισμού του Ο.Η.Ε. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του FAO και πληροφορήθηκαν τους στόχους του για τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής των αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών και για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη της γεωργίας και της αλιείας.

 

Στο Fascati, 20 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το ESRIN, ένα από τα ερευνητικά κέντρα της ESA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το ESRIN είναι κέντρο διαστημικών ερευνών που ειδικεύεται στην παρατήρηση της γης από δορυφόρους, με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του πλανήτη.

 

Το ταξίδι στην Ιταλία πρόσφερε σε όλους και σε όλες πλούσιες πολιτιστικές εμπειρίες. Στη Νάπολη ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης με τα ψηφιδωτά και τις νωπογραφίες του Herculaneum και της Πομπηίας, και απολαύσαμε έναν περίπατο στην παλιά πόλη και την ισπανική συνοικία.

 

Σε μια ημερήσια εξόρμηση στην Τοσκάνη  βιώσαμε την ελκυστική μεσαιωνική ατμόσφαιρα του Σαν Τζιμινιάνο με τους 14 πύργους του και της παραμυθένιας Σιένας με τις γοητευτικές γειτονιές που περιβάλλουν την εντυπωσιακή πλατεία del Palio.

 

Στη αιώνια Ρώμη, με οδηγό τον αξιαγάπητο και πολύτιμο κύριο Σάκη, η πολυπληθής ομάδα μας κατέγραψε ρεκόρ βημάτων και χιλιομέτρων: ξενάγηση στο Βατικανό, την Καπέλα Σιξτίνα και τον Άγιο Πέτρο, στο Κολοσσαίο, στο Πάνθεο, στις ρωμαϊκές αγορές, στις αναγεννησιακές εκκλησίες· περιδιάβαση στην Piazza Navona, στην Piazza Venezia, στην Piazza di Spagna· φωτογραφίες και ευχές στη Fontana di Trevi, στάσεις στον Τίβερη, και μνημεία και αγάλματα παντού. Να μην ξεχάσουμε τις δυο επαύλεις-μουσεία, την Galleria Borghese με τη σπάνια συλλογή αριστουργημάτων της αναγέννησης, καθώς και τη Villa d’ Este με τα εκπληκτικά σιντριβάνια της.

Όλοι, φυσικά, γευτήκαμε τις γαστρονομικές απολαύσεις της Ιταλίας, pizza, pasta, gelato, tiramisu! Σημαντικότερο είναι πως γέμισαν τα μάτια και η ψυχή μας με ιστορία και πολιτισμό!

Σχολιάστε / Απαντήστε