Συμμετοχή στην 7η συνάντηση του Άνω Διαζώματος

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε, στον πολυχώρο Ecozone στην Αθήνα η 7η Συνάντηση τού Άνω Διαζώματοςμε θέμα «Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση». 

Το σχολείο μας είχε την τιμή να είναι ένα από τα τέσσερα σχολεία που παρουσίασαν τις δράσεις τους στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, η οποία αφιερώθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Διαζώματος με τίτλο: «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  η περίπτωση των αρχαίων ελληνικών χώρων θέασης και ακρόασης».

Η συμμετοχή μας είχε ιδιαίτερη σημασία για μας, καθώς ήταν η δεύτερη φορά που βρεθήκαμε σε μια τόσο σημαντική συνάντηση του Άνω Διαζώματος.

Οι μαθήτριες ενημέρωσαν το κοινό για το «ταξίδι» γνώσεων και εμπειριών που αποκόμισαν για το Αρχαίο Δίον, με την πολύτιμη υποστήριξη επιστημόνων και ειδικών στους τομείς της αρχαιολογίας και της περιβαλλοντικής επιστήμης. Επίσης τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αναστήλωσης, διατήρησης και προστασίας του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες Κατερίνα Καλιόγλου, Λαμπριάννα Κεραμιδά, Ζωή Σαγρή, Κωνσταντίνα Νικολέρη, Κατερίνα Θεοδωρίδου, Ιουλία Μήτρου, που εκπροσώπησαν επάξια την περιβαλλοντική μας ομάδα και το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της ομάδας στα 12 πρώτα λεπτά της εκδήλωσης εδώ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα, οι καθηγήτριες Σοφία Τεπελίδου και Άννα Μπαΐρα, φροντίσαμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο κάθε στιγμή, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα μας περιηγήσεις σε σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της πόλης.

Ξεκινήσαμε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο Θησείο στην κορυφή του λόφου των Νυμφών. Μέσα από το τηλεσκόπιο, είχαμε την αίσθηση ότι αγγίζαμε τον Κρόνο και τα εντυπωσιακά του δαχτυλίδια, ενώ παράλληλα μάθαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του Αστεροσκοπείου και τη σημαντική συμβολή του στην αστρονομική έρευνα.                                 

Επισκεφθήκαμε το μουσείο Μαρία Κάλλας, ένα χώρο αφιερωμένο στη θρυλική ντίβα της όπερας, που μας γέμισε μελωδίες και ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα της.

Στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, βρεθήκαμε μπροστά σε μια εξαιρετική έκθεση με τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη.

Δεν παραλείψαμε να χαθούμε στα γραφικά στενά της Πλάκας, στις πολύχρωμες αγορές στο Μοναστηράκι, να απολαύσουμε τη ζωντάνια της πλατείας Συντάγματος και το επιβλητικό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, να περιηγηθούμε στο Πασά Λιμάνι και στο Μικρολίμανο του Πειραιά.

Οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που βιώσαμε, αποτελούν πηγή έμπνευσης και αναζήτησης νέων δημιουργικών προκλήσεων και δραστηριοτήτων.