Εκδρομή στην Ιταλία

Εκδρομή στην Ιταλία

Μαθητές της Α? και Β? τάξης και οι συνοδοί καθηγητές Τεπελίδου Σοφία, Καρανικολάου Ευδοξία, Χίζαρη Ζωή, Μπάρτζου Ευαγγελία, Χατζημπαλάση Θεοδώρα και Παλαιοχωρινού Τριανταφυλλιά ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις που δέχθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Τεργέστης και από το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, πραγματοποίησαν πολυήμερη εκπαιδευτική-πολιτιστική εκδρομή στην Ιταλία.

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου ταξίδεψαν αεροπορικώς με πτήση της εταιρείας RYANAIR και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη μεγαλύτερη λίμνη της Β. Ιταλίας την λίμνη Γκάρντα στη χερσόνησο Σιρμιόνε.

Η Βερόνα ήταν ο επόμενος προορισμός με τις υπέροχες πλατείες όπως η Piazza delle Erbe, η Piazza dei Signori, όπου δεσπόζει το άγαλμα του σπουδαίου ποιητή Δάντη, η Piazza Bra όπου βρίσκεται η διάσημη αρένα της Βερόνας και βέβαια το αρχοντικό των Καπουλέτων με το θρυλικό μπαλκόνι της Ιουλιέτας. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε στη Βενετία.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου με τα βαπορέτα μεταφέρθηκαν στην καρδιά της πόλης, όπου ξεναγήθηκαν στην πιάτσα Σαν Μάρκο στον επιβλητικό Ναό του Αγ. Μάρκου, στο παλάτι των Δόγηδων, σ τον Πύργο του Ρολογιού των Μαυριτανών, στη Γέφυρα των Στεναγμών κ.α. Επισκέφθηκαν την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, κύριο Γεώργιο Πλουμίδη για την ιστορία, τον σκοπό και την προσφορά του ιδρύματος.

Σε ένα από τα λίγα εργαστήρια κατασκευής Murano, παρακολούθησαν τα μυστικά της τέχνης και είχαν αρκετό χρόνο να περιηγηθούν στα στενά σοκάκια σ τις γέφυρες, στα κανάλια και να θαυμάσουν την περίλαμπρη αρχιτεκτονική της πόλης.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου επισκέφθηκαν την πανέμορφη πόλη της Τεργέστης, με το πιο ωραίο κομμάτι της ανάμεσα στις δύο κεντρικές πλατείες: την Piazza dell’Unita και την Piazza della Liberta. Στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το σημείο όπου συνέλαβαν τον Ρήγα Φεραίο, ενημερώθηκαν από την διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κυρία Αλίκη Κεφαλογιάννη, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και από τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μηλιάρη και ξεναγήθηκαν στο μουσειακό χώρο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το υπέροχο μουσείο-παλάτι-κάστρο Miramare, με τους θαυμαστούς κήπους και την καταπληκτική θέα.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου θαύμασαν στο μουσείο της Ferrari στο Maranelo, όλα τα παλιά και νέα μοντέλα που ήταν μοιρασμένα σε διάφορους ορόφους. Στη συνέχεια, επιδόθηκαν σε shopping therapy σε ένα από τα εκπτωτικά χωριά, λίγο έξω από την Φλωρεντία.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου ξεκίνησαν την ξενάγηση από τη διάσημη Πινακοθήκη Uffizzi με πίνακες των Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Ντονατέλο, Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Piazza della Signoria, την Piazzale Michelangelo την Piazza Santa Croce με τους τάφους του Δάντη και του Γαλιλαίου, το Ponte Vecchio και την πλατεία του Καθεδρικού Ναού με το καμπαναριό, την Παναγία των Λουλουδιών και το Βαπτιστήριο. Τέλος περιηγήθηκαν στα υπαίθρια παζάρια και στην αγορά του San Lorenzo.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου η πρώτη επίσκεψη στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Σαν Σίρο, την έδρα της Ίντερ και της Μίλαν όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και επισκέφθηκαν το μουσείο και την μπουτίκ. Στη συνέχεια η περιήγηση και ξενάγηση ξεκίνησε από το κάστρο του Σφόρζα, ακολούθησε η κεντρική πλατεία της πόλης Piazza del Duomo και ο καθεδρικός ναός Duomo di Milano και το γνωστότερο θέατρο της όπερας η Σκάλα του Μιλάνου. Τέλος είχαν ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούν στην κεντρική αγορά με τον γυάλινο θόλο Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ και στο Quadrilatero d?Oro.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου με χαμόγελα, όμορφες αναμνήσεις και πλούσιες εμπειρίες, επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για την πτήση της επιστροφής στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο.

Σχολιάστε / Απαντήστε