Ο Ισίδωρος Ζουργός στη Λέσχη Ανάγνωσης του 3ου Λυκείου Ευόσμου

Ο Ισίδωρος Ζουργός στη Λέσχη Ανάγνωσης του 3ου Λυκείου Ευόσμου

Τι πιο ωραίο για τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας, που από την αρχή της χρονιάς διαβάζουν και κουβεντιάζουν για τις «Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού, να συναντήσουν τον συγγραφέα που τροφοδότησε όλη τη χρονιά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους;

Η συνάντηση με τον Ισίδωρο Ζουργό οργανώθηκε από την κυρία Παλαιοχωρινού Τριανταφυλλιά και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου.

Ο κύριος Ισίδωρος Ζουργός γρήγορα απόσβεσε τις αρχικές αμηχανίες της ομάδας, ζητώντας πληροφορίες για το σχολείο μας και συζητώντας για την περιοχή μας, όπου ο ίδιος υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός. Μετά τον χαιρετισμό του κυρίου Κλαπανάρη ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο που κατέγραφε την πορεία των εργασιών των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και μια παρουσίαση της  πλούσιας εργογραφίας του Ισίδωρου Ζουργού.

Στη συνέχεια, ενόσω προβάλλονταν φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης και ειδικότερα της συνοικίας των Εξοχών, όπου διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο το μυθιστόρημα «Λίγες και μία νύχτες», τα παιδιά υπέβαλαν στον συγγραφέα τις ερωτήσεις που τους απασχόλησαν στη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Τέθηκαν ποικίλα ζητούμενα: για την πλοκή και τους ήρωες του έργου, για τον τίτλο του, για τις πηγές της έμπνευσης, για τις τεχνικές σύνθεσης του μυθιστορήματος, για τις διακειμενικές αναφορές.

Ο κύριος Ισίδωρος Ζουργός, δηλώνοντας με τρυφερότητα τη νοσταλγία του για την επαφή με τα παιδιά, κάλυψε όλες τις απορίες, παιδιών και εκπαιδευτικών, με αναλυτικές και αποκαλυπτικές απαντήσεις για το ιστορικό και δημιουργικό σύμπαν του μυθιστορήματος, ενώ δε δίστασε να μας εντάξει με «συνωμοτική» συγκατάνευση στο εργαστήριό του ως δημιουργού.

Ποιο είναι το απόσταγμα; Ένα θερμό και γλυκό συναπάντημα χάρη στην πρωτοβουλία και τη φιλοπονία της κυρίας Παλαιοχωρινού, χάρη στην οικειότητα και την εκφραστική πληθωρικότητα του κυρίου Ισίδωρου Ζουργού αλλά και χάρη στην εξομολογητική διάθεση των παιδιών, που ένιωσαν πως βίωσαν έναν μυθιστορηματικό κόσμο και παράλληλα ενώθηκαν μεταξύ τους με τη χάρη της λογοτεχνίας για «λίγες και μία νύχτες».

Σχολιάστε / Απαντήστε