Η ομάδα χημείας και το κάλλος!

Η ομάδα χημείας και το κάλλος!

Η ομάδα χημείας του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Μητάκου, εκτός από την συμμετοχή της σε διαγωνισμούς και δράσεις συμμετείχε και σε ένα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με θέμα «Προϊόντα της φύσης στην υπηρεσία του καλλωπισμού», στο οποίο συμμετείχαν και οι  φιλόλογοι κ. Μπαΐρα και κ. Καρανικολάου που ανέλαβαν την ιστορική αναδρομή του θέματος και την ανεύρεση συνταγών καλλωπισμού.

Ο καλλωπισμός στην αρχαιότητα

Το υποθέμα «Ο καλλωπισμός στην αρχαιότητα» είχε στόχο να διερευνήσει το εννοιολογικό περιεχόμενο του κάλλους όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή και θρησκευτική ζωή της ελληνικής αρχαιότητας. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αποθησαύρισμα  γνώσεων από το βιβλίο «Κάλλος. Η υπέρτατη ομορφιά» που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και αποτέλεσε συνοδευτικό επιστημονικό πόνημα της ομώνυμης έκθεσης. Μέσα από τη μελέτη του έργου έγινε σαφές ότι η έννοια του κάλλους  αναφέρεται στην εξωτερική ομορφιά ανθρώπινου προσώπου ή σώματος. Το ίδιο ισχύει και για τους θεούς, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες έπλασαν τους θεούς κατ΄ εικόνα και ομοίωσιν των ανθρώπων. Σταδιακά, όμως, το αισθητικό κάλλος συμπλέκεται με την εσωτερική ομορφιά, δηλαδή με το μυαλό και τα καλά έργα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα κριτήρια με τα οποία προσλαμβάνει κάποιος την ομορφιά είναι υποκειμενικά και πολλές φορές διαφορετικά από εκείνα που θέτει η κάθε κοινωνία ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαϊκή ακόμη εποχή υποδεικνύουν την υπέρμετρη ενασχόληση με τον καλλωπισμό και κατά συνέπεια την ανάγκη του ανθρώπου να σαγηνεύσει και να προβάλει την κοινωνική του ταυτότητα. Είναι ενδεικτικό ότι τα κτερίσματα ταφής, που αποτελούν πηγή για τη μελέτη των εθίμων της καθημερινής ζωής, καθώς οι αναλύσεις των προϊόντων παρέχουν αποδείξεις για την πανάρχαιη εφαρμογή τεχνολογιών στο πλαίσιο της ομορφιάς και της υγείας  για την παραγωγή εκλεπτυσμένων και προσεγμένων υλικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τέχνη της φροντίδας του σώματος αντιστοιχούσε σε μια αξιοσέβαστη επιστήμη, ενώ η τέχνη του καλλωπισμού αποδοκιμάστηκε ηθικά, καθώς αποσκοπούσε στην εξαπάτηση ως προς την πραγματική ομορφιά μέσα από μια σειρά τεχνασμάτων. Παρά το γεγονός ότι η υπέρμετρη ενασχόληση με τον καλλωπισμό του σώματος και την εξωτερική εμφάνιση ήταν κατακριτέα για τους θνητούς, αποδεικνύεται ότι η ανάγκη του ανθρώπου να σαγηνεύσει τον οδήγησε σε ρήξη με τα παραδεδεγμένα.

Την παρουσίαση για τον καλλωπισμός στην αρχαιότητα μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Ο καλλωπισμός σήμερα…

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος φτιάξαμε σαπούνια σε διάφορα σχήματα και με διάφορα αρώματα, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες φυσικά προϊόντα όπως παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας και αιθέριο έλαιο βανίλιας και αμυγδάλου.

Στην παρουσίαση τη δράσης μας είχαμε την ευκαιρία να μοιράσουμε μικρά δείγματα της δουλειάς μας ως αναμνηστικά ενθύμια.

Συμπληρωματικά θεωρήσαμε καλή ιδέα να φτιάξουμε και ένα προϊόν που τα τελευταία δυο χρόνια έχει μπει στην καθημερινότητά μας και δεν είναι τίποτα άλλο από το αντισηπτικό. Έτσι με απλές πρώτες ύλες που προμηθευτήκαμε από το φαρμακείο αλλά και από το παντοπωλείο της γειτονιάς μας φτιάξαμε το δικό μας αντισηπτικό που με χαρά επίσης μοιράσαμε στους μαθητές και στις μαθήτριες αλλά και στις/στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει όρεξη για μάθηση και διάθεση για δημιουργία όλα είναι εφικτά.

Στο μικρό βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ φαίνεται πόσο ευχάριστα και με πόσο χαμόγελο κύλησε η χρονιά για την ομάδα μας….

Όλες οι παραπάνω δράσεις παρουσιάστηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας σε εκδήλωση τη 19η Μαΐου, όπου τα μέλη της ομάδας Χημείας πήραν βεβαίωση για τη συμμετοχή τους.

 

 

 

Σχολιάστε / Απαντήστε