Τι είναι το ESRIN;

Δεν έχει την αποκλειστικότητα η ΝΑSA στη μελέτη του διαστήματος; Ασφαλώς και όχι. Η Ευρώπη έχει τη δική της πύλη στο διάστημα, την ESA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Ένα από τα ερευνητικά της κέντρα είναι το ESRIN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών, το οποίο βρίσκεται στο Frascati, κοντά στη Ρώμη της Ιταλίας, κέντρο που θα επισκεφτεί μια διευρυμένη ομάδα μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου.

Θα το επισκεφτούν μάλιστα έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση από τον κατάλληλο άνθρωπο: τον υπεύθυνο του εργαστηριακού κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε) Ευόσμου, τον Θοδωρή Πιερράτο, ο οποίος ανάμεσα στις άλλες διακρίσεις του σε διάφορους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς Αστρονομίας κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της ESA Take your classroom into space το 2009.

Ο Θοδωρής Πιερράτος μας ενημέρωσε για τους στόχους και τις μεθόδους του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, που όπως σημείωσε έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό, καθώς και για τη συμβολή του ESRIN στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του πλανήτη μας μέσω της παρατήρησης της γης με δορυφόρους.