Για μια καλή αρχή: Στην υγειά μας!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας, χρειάζεται να τηρούμε κάποιες αρχές, όπως καθορίστηκαν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 4187, 10.9.2021:

Α. Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου
  • στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου.

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση. (Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 4187, 10.9.2021, άρθρο 2)

Β. Σε κάθε αίθουσα του σχολείου καθώς και στους διαδρόμους υπάρχουν οδηγίες για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, η οποία πρέπει να καλύπτει στο στόμα και τη μύτη, και να εφαρμόζεται μετά από επιμελή καθαρισμό των χεριών. Σε κάθε τάξη υπάρχει απολυμαντικό χεριών καθώς και απολυμαντικό επιφανειών. (ΚΥΑ, ΦΕΚ 4187, 10.9.2021, άρθρο 2)

Γ. Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία. (ΚΥΑ, ΦΕΚ 4187, 10.9.2021, άρθρο 2)

Δ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κρατούν μεταξύ τους αποστάσεις, και απολυμαίνουν ή καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους.

Ε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που δεν επιδεικνύουν πιστοποιητικό/βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, είναι υποχρεωτικό να κάνουν self test. Το self test γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα και έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Κατ΄ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του σχολείο, το πρώτο self test γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα προσέλευσης στο σχολείο. (ΚΥΑ, ΦΕΚ 4187, 10.9.2021, άρθρο 2)

ΣΤ. Πώς γίνεται και πώς δηλώνεται στο self test:

  • Τα παιδιά ή οι κηδεμόνες τους προμηθεύονται το test από το φαρμακείο με την επίδειξη του AMKA και αστυνομικής ταυτότητας.
  • Τα παιδιά διενεργούν το test σύμφωνα με τις οδηγίες που εμπεριέχονται στη συσκευασία του.
  • Οι κηδεμόνες των παιδιών ή οι ενήλικοι μαθητές και οι ενήλικες μαθήτριες επισκέπτονται την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για Covid-19», αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών taxisnet, και στη συνέχεια υποβάλλουν το αποτέλεσμα.
  • Στην περίπτωση που το test είναι αρνητικό, εκτυπώνουν την κάρτα αρνητικού αποτελέσματος ή, αν δεν έχουν εκτυπωτή, ή συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα την κάρτα (σύμφωνα με το υπόδειγμα που υπάρχει), στην οποία οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ο κωδικός αριθμός της βεβαίωσης. Την κάρτα αυτή οι μαθητές και οι μαθήτριες την έχουν μαζί τους μέχρι την επόμενη διενέργεια test, για να μπορούν να την επιδεικνύουν, όποτε χρειάζεται. Στην περίπτωση που το self test είναι θετικό, τα παιδιά μένουν στο σπίτι μέχρι τον επανέλεγχο σε δημόσια δομή.

Ζ. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα που συνδέονται με τον Covid-19, μένουν στο σπίτι και ενημερώνουν το σχολείο.