«Ενάντιοι άνεμοι» πνέουν στη Βιτρίνα μας

«Μ΄ ενάντιους ανέμους»

Γκέρτσου – Σαρρή Άννα, από τις εκδόσεις Πατάκη, σελ. 400

 

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης το βιβλίο της Άννα Γκέρτσου-Σαρρή με τίτλο «Μ’ ενάντιους ανέμους» είναι μια πολύ καλή πρόταση, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της σπουδαιότητας των αγώνων εκείνης της δύσκολης εποχής, χάρη στην οποία εμείς όλοι αναπνέουμε ελεύθερα.

Η Δόμνα Βισβίκη αποτελεί ουσιαστικά την πρωταγωνίστρια αυτού του βιβλίου. Μια αρχοντοπούλα της Θράκης αλλά ταυτόχρονα και σύζυγος του καπετάνιου Αντώνη Βισβίκη, που δεν διστάζει να ριχτεί με το καινούργιο μπρίκι του στον αγώνα από θαλάσσης. Η Δόμνα ακολουθεί τον άντρα της στον αγώνα αυτό αλλά πολύ γρήγορα θα βρεθεί μόνη της να παλεύει να κρατήσει το πλήρωμα του μπρικιού, τα τέσσερα παιδιά της αλλά πολλούς ακόμα που θα την προσεγγίσουν με αμφιλεγόμενες προθέσεις μετά τον θάνατο του καπετάν Αντώνη.

Η Δόμνα, αλλά και πολλές ακόμα γυναίκες την εποχή εκείνη, θα αποτελούσαν ένα ξεκάθαρο πρότυπο και στη σημερινή μας εποχή, καθώς αψήφησε τους κινδύνους, πείσμωσε για το δίκιο της και αγωνίστηκε πέρα  και από τις δυνάμεις της, για να προστατεύσει τα παιδιά της αλλά και να βρεθεί πιο κοντά στο όνειρο της ελεύθερης πατρίδας.

Μέσα από την αφήγησή της αντιλαμβανόμαστε πώς κατάφερε να επιβιώσει μια δυναμική  «καπετάνισσα» και να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην επανάσταση του ΄21, παρόλο που είχε να παλέψει μ΄ ενάντιους ανέμους.

Μαρία Μητάκου, Χημικός

 

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται την επανάσταση του 1821 στις άγνωστες και αθέατες πλευρές της. Θέμα του έργου είναι η ζωή της Δόμνας Βισβίζη μιας Θρακιώτισσας  καπετάνισσας που με αυτοθυσία και περίσσευμα ψυχής και τόλμης ρίχνεται στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους. Αρχικά μαζί με τον άντρα της, τον Αντώνη Βισβίζη, και μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, μόνη σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία που πνέουν ενάντιοι άνεμοι.

Η συγγραφέας δεν περιορίζεται σε μία προσωποκεντρική παρουσίαση της ζωής της Δόμνας ,αλλά μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον ονειροπόλο Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον ανιδιοτελή Νικηταρά, τον φωτισμένο Καΐρη, τη δυναμική Αγγελίνα και την διανοουμένη Ευανθία Καΐρη. Όλα αυτά διανθισμένα με λυρικότητα και ποιητικό λόγο.

Τριανταφυλλιά Παλαιοχωρινού, Φιλόλογος