Ιωάννινα και πέριξ

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και οι συνοδοί καθηγητές Τεπελίδου Σοφία, Καρανικολάου Ευδοξία, Λεβάκου Μαρία, Σιφνιού Ευγενία, Τσοκανάρας Γεώργιος και Παπαγιάννης Ευθύμης, πραγματοποίησαν κατά το χρονικό διάστημα 5-8 Μαΐου 2018 εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα. Παρά τις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, κατάφεραν να ακολουθήσουν το αρχικό  πρόγραμμα της εκδρομής και να επισκεφθούν τα ιστορικά και φυσικά μνημεία και αξιοθέατα που είχαν προγραμματίσει.

Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν το γραφικό Μέτσοβο, την πανέμορφη Πάργα, τα μαγευτικά Ζαγοροχώρια Μονοδένδρι και Τσεπέλοβο, το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη,  το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, την Ιερά Μονή  της Παναγίας Ντουραχάνης.

Στο νησί της Κυρά- Φροσύνης, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα και είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα παραδοσιακά σοκάκια, να ξεναγηθούν στο σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Επίσης επισκέφθηκαν την Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών όπου θαύμασαν τις υπέροχες τοιχογραφίες της μεταβυζαντινής εποχής και πληροφορήθηκαν την ιστορία του και τη λειτουργία του ως Κρυφό Σχολειό.

Μια ξεχωριστή εμπειρία ήταν και η βαρκάδα στον ποταμό Αχέροντα. Διασχίζοντας  τις καταπράσινες όχθες του ποταμού, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την  πυκνή του βλάστηση, τα ξεχωριστά είδη πουλιών, τις  περίτεχνες αηδονοφωλιές και τις μπλε λιβελούλες, για να φτάσουν στο Ιόνιο με τις γαλάζιες σπηλιές, τις λεγόμενες σπηλιές της Περσεφόνης.

Επίσης οι μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος ξενάγησαν τους συμμαθητές τους στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο «υιοθέτησαν», καθώς συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Διαζώματος», «Υιοθεσία Αρχαίων Θεάτρων: μαθητές ξεναγούν μαθητές στα Αρχαία Θέατρα».