«Άνθρωπος και σύννεφο»: τέσσερις αναγνώσεις για έναν πίνακα

«Άνθρωπος και σύννεφο»: τέσσερις αναγνώσεις για έναν πίνακα

 

[Σολομών Νικρίτιν, Άνθρωπος και σύννεφο

Τέλη δεκαετίας 1020, λάδι σε καμβά
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Συλλογή Κωστάκη]

 

 

 

 

Μετά την επίσκεψη μας στο μουσείο που φιλοξενεί την συλλογή Κωστάκη, μας ζητήθηκε να διαλέξουμε και να σχολιάσουμε τον πίνακα που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Εγώ διάλεξα τον πίνακα στην παραπάνω εικόνα. Στον πίνακα αυτόν κυριαρχεί το χρώμα γκρι το οποίο θα έλεγα πως απεικονίζει τις σκοτεινές σκέψεις του ανθρώπου που βρίσκεται στο κέντρο, καθώς και τα όρια που ίσως του βάζει η κοινωνία να μην είναι ο εαυτός του ώστε να είναι αποδεκτός. Γύρω από τον άνθρωπο όμως μπορούμε να διακρίνουμε πολλά χρώματα τα οποία βλέπουμε να εξαπλώνονται σε όλον τον πίνακα προσπαθώντας να καλύψουν το γκρι. Ο καλλιτέχνης έχει τοποθετήσει τα χρώματα με τέτοιον τρόπο που μας δίνει την εντύπωση πως από την δεξιά πλευρά εξαπλώνονται αρκετά ενώ από την αριστερή όχι με τον ίδιο βαθμό. Αυτό θα έλεγα πως μας δείχνει τους ορίζοντες του ανθρώπου που διευρύνονται και τα σχέδια του που προσπαθούν να «ξεφύγουν» από μια κοινωνία συντηρητική καθώς και τις σκέψεις και τα όνειρα που προσπαθεί να κρύψει μέσα του. Στο χρωματιστό μέρος του πίνακα μπορούμε να διακρίνουμε βουνά, φυτά, βαγόνια τρένου καθώς και τον ήλιο ο οποίος δύει. Τέλος, αν παρατηρήσουμε καλά τον άνθρωπο θα καταλάβουμε πως στέκεται στο πλάι και χωρίς αυτοπεποίθηση. Αυτό θα έλεγα πως αντικατοπτρίζει τον κλειστό του χαρακτήρα και τον φόβο που νιώθει να ανοιχτεί σε συνανθρώπους του, γιατί ίσως γίνει θύμα κοροϊδίας. Ο πίνακας αυτός θα έλεγα πως είναι πολύ ξεχωριστός και με έβαλε σε σκέψεις καθώς προσπάθησα να καταλάβω τις σκέψεις του καλλιτέχνη μέσω από το έργο αυτού.

Κεραμιδά Λαμπριάννα Α2

 

Από τη συλλογή Κωστάκη, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο πίνακας « Ο άνθρωπος και το σύννεφο». Στον εν λόγω πίνακα παρατηρούμε πως στη βάση του υπάρχει μια μικροσκοπική φιγούρα , που το πρόσωπο δεν είναι ευδιάκριτο, ενώ πλαισιώνεται από ένα σκούρο καφέ φόντο. Ο άνθρωπος φαίνεται σαν να βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού, αδύναμος να πάρει αποφάσεις για τη ζωή του. Αναμφίβολα βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να την καθορίσει. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός πως ο άνθρωπος δεν έχει υπόσταση, αφού η απουσία προσώπου δεν δίνει ταυτότητα στην οντότητα. Επάνω από το κεφάλι του υπάρχει ένα τεράστιο σύννεφο με διάφορες αποχρώσεις που είναι πιθανό να σηματοδοτούν την ποικιλία στις εκφάνσεις της ζωής. Αυτή, δηλαδή, ορίζεται από καταιγισμό καλών και κακών στιγμών. Βέβαια, το σύννεφο μπορεί να αποτελεί το σύνολο των καλών και κακών ειδήσεων που εμποδίζουν τον άνθρωπο να διαμορφώσει γνώμη για τα γεγονότα της επικαιρότητας κι έτσι να γίνει μια ισορροπημένη κι ανεξάρτητη προσωπικότητα.

Καλαμάρα Βασιλική  Α2

 

Ο συγκεκριμένος πίνακας δημιουργήθηκε από τον ζωγράφο Νικρίτιν Σολομών στα τέλη της δεκαετίας 1920 και ανήκει στην συλλογή Κωστάκη. Βλέποντας τον, μου δημιουργούνται ανάμεικτα συναισθήματα· από τη μία, βγάζει μία μελαγχολία λόγω του σκούρου φόντου και της στάσης του σώματος του ανθρώπου και από την άλλη μία ελπίδα και μία αισιοδοξία λόγω των όμορφων χρωμάτων των συννέφων. Ο άνθρωπος πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής του περνάει διάφορες δυσκολίες και τα βλέπει όλα σκούρα γύρω του. Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να διασχίσει το μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά του, να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και ας φαίνονται βουνό για να φτάσει στην ευτυχία.

Ζωγραφίδου Κωνσταντίνα Α2

 

Ο συγκεκριμένος πίνακας μου κέρδισε το ενδιαφέρον καθώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή που ζούμε σήμερα. Γνωρίζουμε ότι η ζωή μας σήμερα έχει αρκετές δυσκολίες, τις οποίες  οι άνθρωποι προσπαθούν να τις αποφύγουν (π.χ. φτώχεια, πείνα, πόλεμοι κ.a.).  Αυτό πολλές φορές είναι αδύνατο, αλλά κάποιες φορές μας δίνεται η ευκαιρία να ξεφύγουμε. Ωστόσο, πάντα κάτι μας κρατάει πίσω. Αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε, όπως οι παρέες, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι γνωστοί κλπ. Γι’  αυτό διστάζουμε, κάποιες φορές,  να κάνουμε αυτό το βήμα προς την ευτυχία και την ελευθερία μας. Αυτό πιστεύω ότι απεικονίζει ο πίνακας με την ονομασία «Σύννεφο». Το γκρι χρώμα συμβολίζει αυτό που μας κρατάει πίσω (π.χ. πίεση, δύσκολη καθημερινότητα, στερεότυπα, προκαταλήψεις κλπ). Τα έντονα και φωτεινά χρώματα θεωρώ ότι μας παραπέμπουν  στην ευτυχία και την ελευθερία μας. Τέλος, η φιγούρα πιστεύω ότι απεικονίζει εμάς τους ανθρώπους που πολλές φορές διστάζουμε να κάνουμε κάτι.

Αθηνά Κάβελα Α2

 

Σχολιάστε / Απαντήστε