Μια στιγμή μέσα στο χρόνο

Μια στιγμή μέσα στο χρόνο

Ελένη Πριοβόλου, Μια στιγμή μέσα στο χρόνο, εκδόσεις Καστανιώτη

   Έτος 2001. Ο διανοητής Φωκάς Κορέσιος, στη δύση της ζωής του και αποσυρμένος από κάθε δημοσιότητα, αποφασίζει να ενδώσει στην πρόσκληση της σκηνοθέτριας Άσπας Παμπλέκη να κάνει ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

   Ένας αιώνας σχεδόν της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας περνάει ταχύτατα μέσα από τις αφηγήσεις του πρωταγωνιστή και τα κεφάλαια που εναλλάσσονται στο χώρο και το χρόνο. Από την Ελλάδα του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα της νέας χιλιετίας με μια μικρή στάση στο Παρίσι της εποχής του Σαρτρ και της Μποβουάρ. Ο αναγνώστης δεν κουράζεται, αλλά και δεν εκπλήσσεται. Τουλάχιστον ο αναγνώστης μιας μέσης ηλικίας, όπως εγώ.

   Ωστόσο το καίριο ερώτημα παραμένει. Θα το προτείνατε σ’ έναν έφηβο να το διαβάσει; Ναι, είναι η απάντηση, σ’ έναν έφηβο που όμως δεν έρχεται τώρα σε πρώτη επαφή με τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Ο χαρακτήρας που έπλασε η κ. Πριοβόλου είναι ένας γοητευτικός Μεφιστοφελής, ειλικρινής – στο βαθμό που μπορεί, απαλλαγμένος από αυταπάτες που μπορεί να συνοδέψει τα παιδιά σε μια ιστορική περιδιάβαση χωρίς ωραιοποιήσεις και ηρωοποιήσεις. Αξίζει μια ευκαιρία να τον ακολουθήσετε.

Μ.Ε.

Σχολιάστε / Απαντήστε