Στο κυνήγι των φυσικών επιστημών

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2023, τρεις μαθήτριες του ομίλου χημείας του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου συμμετείχαμε, με συνοδεία της κ. Μητάκου Μαρίας, στον τοπικό Μαθητικό Διαγωνισμό Πειραμάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) και συνεργασία του Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου.

Στο πειραματικό αλλά και στο θεωρητικό κομμάτι, ο συνδυασμός των γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά και του ομαδικού μας πνεύματος αποδείχτηκε η συνταγή της επιτυχίας. Τρεις ώρες γεμάτες χιούμορ, αδρεναλίνη και άγχος λόγω του περιορισμένου χρόνου· μία εμπειρία που δε θ’ αλλάζαμε με τίποτα.

Στη Βιολογία, η αίθουσα μύρισε τσουρέκι λόγω της μαγιάς. Στη Φυσική, δεν έλειψαν τα αστεία για το ψάρεμα κατά την κατασκευή του εκκρεμούς. Στη Χημεία, η σταθερότητα των χεριών μας έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ογκομέτρηση.

Και φυσικά, το καλύτερο για το τέλος: η μέρα της βράβευσης.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2023, σε μία από τις αίθουσες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, είχαμε την τιμή να  παρακολουθήσουμε την παρουσίαση με τίτλο «Όλυμπος. Ένα παράθυρο στον ορειβατικό και επιστημονικό κόσμο» από τον Διδάκτωρα Γεωλογίας κ. Μιχάλη Στύλλα, ο οποίος ανέδειξε κομμάτι του ερευνητικού του έργου.

Η αγωνία μας κορυφώθηκε στην απονομή των βραβείων. Συγκεντρώσαμε αρκετούς πόντους ώστε να βρεθούμε στη δεύτερη υψηλότερη θέση της γενικής κατάταξης για το Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου, με μικρή διαφορά. Δεν πειράζει, διότι η  προσπάθειά μας ανταμείφθηκε τη στιγμή που κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο μάθημα της βιολογίας! Ήταν μια αναγνώριση της αφοσίωσής μας και της επιστημονικής μας προσέγγισης.

Η συμμετοχή μας αυτή δεν θα ήταν τόσο επιτυχής χωρίς τη συνεισφορά των καθηγητών-μεντόρων μας, της κ. Κατσιάνη Ελένης, του κ. Μαργαρίτη Ηρακλή και φυσικά, της κ. Μητάκου Μαρίας, η οποία συγκρατεί τον όμιλο χημείας, όπως ακριβώς ο πυρήνας τα ηλεκτρόνια!

Εμείς, στο μεταξύ, κοιτάμε μπροστά με ενθουσιασμό, έτοιμες να εξερευνήσουμε περισσότερα μυστικά του επιστημονικού κόσμου.

                                                                                                                Μαργαρίτα Παπαστεργίου Β3