«Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»

«Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Αφορμή της επίσκεψής μας, η συμμετοχή μας στα περιβαλλοντικά προγράμματα του σχολείου μας και η ενασχόλησή μας με το αμπέλι και το κρασί ως στοιχεία διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό του τόπου μας.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τον αμπελώνα, ο οποίος εκτείνεται σε 950 στρέμματα. Το κλίμα, το έδαφος και η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, καθώς πλήθος αγροτικών εργασιών –συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνονται χειρωνακτικά, συμβάλουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο σύγχρονο οινοποιείο που αποτελείται από τρία κτήρια, τον χώρο της παραγωγής, τον χώρο της εμφιάλωσης και τον χώρο της συσκευασίας,  όπου στεγάζεται όλος ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός.

Δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και στην αίθουσα γευσιγνωσίας, βρίσκεται το Μουσείο Οίνου. Τα αποκτήματα του με κριτήριο το ρόλο τους, απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης.

Στην πρώτη αίθουσα, «Το ανοιχτήρι», θαυμάσαμε τη συλλογή ανοιχτηριών με περισσότερα από 2600 αντικείμενα σπάνια και ξεχωριστά από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Στις δύο ενότητες «Το συμπόσιο στην αρχαία Ελλάδα» μοναδικά σκεύη για την κατανάλωση του κρασιού, μας διηγήθηκαν την ιεροτελεστία του συμποσίου και τη σημασία της δραστηριότητας αυτής στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή της αρχαίας Ελλάδας.

Στη δεύτερη αίθουσα, «Το κρασί», στην ενότητα «Μικρή Ιστορία του κρασιού» ενημερωθήκαμε για τη διαχρονική οικονομική, κοινωνική και συμβολική σημασία του κρασιού. Στις ενότητες «Το αμπέλι», «Η οινοποίηση», «Το βαρέλι», «Η ωρίμαση» περιηγηθήκαμε στη συλλογή εργαλείων και σκευών.

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα του Κτήματος Γεροβασιλείου, που το καθιστά μοναδικό, είναι η συλλογή εντυπωσιακών έργων τέχνης, σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών.  Είχαμε την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε και να διαπιστώσουμε πόσο αρμονικά δένουν με τη φύση.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας, ο οινοξεναγός μας πληροφόρησε για το εύρος των δραστηριοτήτων και των επαγγελμάτων που συνδέονται με τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού, αλλά και για την ανάπτυξη και τις εξελίξεις στον τομέα του ελληνικού οινοτουρισμού.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγήτριες Σοφία Τεπελίδου, Ευδοξία Καρανικολάου, Τριανταφυλλιά Παλαιοχωρινού, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους του κτήματος, για τη φιλοξενία και το υπέροχο ταξίδι στην οινική κουλτούρα της χώρας μας!

 

 

Σχολιάστε / Απαντήστε